Pro přírodu je nejlepší líný zahradník, říká ekolog Petr Dobrý z Černých Voděrad

Petr Dobrý prožil své dětství a mládí v pražském paneláku. Přesto ho to odjakživa táhlo do přírody. Když se pak přestěhoval do Černých Voděrad na Praze-východ, začal v přírodě nejenom žít, ale také ji chránit. U svého domu založil přírodní zahradu a také firmu Zelená domácnost. A jak se k přírodě chovat šetrně a ohleduplně, učí dnes i ostatní.

Když ještě bydlel v Praze, oslovil ho inzerát zvoucí na kurzy o přírodní zahradě. „Sice jsem v té době ještě žádnou zahradu neměl, ale zajímalo mě to. A tam jsem se dozvěděl, co a jak na zahradě dělat, aby byla k přírodě opravdu přátelská,“ říká Petr Dobrý. Když potom svoji zahradu zakládal, nechal na ní původní české dřeviny, keře a rostliny, ať si rostou po svém.

Petr Dobrý

Obecně se snaží do přírody a jejího fungování příliš nezasahovat. „Příroda potřebuje svůj vlastní prostor, devadesát procent udělá za nás,“ konstatuje ekolog, který o sobě rád říká, že je vlastně líný zahradník.

Přesto se snaží přírodě pomáhat. Třeba tím, že staví domečky pro včelky samotářky. „Jsou to divoké včely, které sice nevyrábějí med, ale jsou nesmírně užitečné tím, že skvěle opylují. A to potřebujeme,“ vysvětluje Petr Dobrý. Domek pro ně může snadno vyrobit každý. A umístit ho může klidně i na balkon panelového domu. „Jen musí být v okolí pro včelky dostatek potravy.“

Jak si z včelek samotářek udělat nezvyklého domácího mazlíčka, jak šetrně fungovat nejen na zahradě, ale i v rámci domácnosti, a jak ekologický přístup zbytečně nepřehánět, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio